Plantetabs er en god ide til rodfødende planter, men det kan hurtigt blive dyrt, hvis man skal købe dem kommercielt. Her på akvarieplanter.dk er vi glade for billige alternativer, der gør det nemt og overkommeligt for alle, at lave et tilsvarende produkt, der endda tit er bedre end de kommercielle.
Akvarieplanter.dk's plantetabs, tager tingene et skridt videre, og leverer ikke blot en traditionel gødningskugle, der indeholder mikronæring, men indeholder derudover også Nitrogen, Fosfat, Kalium & Magnesium. Dette ses ellers kun hos Tropica's bundlagspiller, og andre kopier heraf.

plantetabs_001

For at lave din helt egen omgang plantetabs skal du bruge følgende.

10 gram Jernchelat (Kan fordobles for kraftigere plantetabs)
8 gram Rexolin mikro (Kan fordobles for kraftigere plantetabs)
200g Akvarieplanter.dk's osmocotekugler
1 Kg Dekorationsler

Hvis du står og mangler nogle af delene til at lave ovenstående, så kan du købe det forskellige gødning her, og derved også støtte akvarieplanter.dk.

Vi har endda lavet en plantetabs pakke, hvor du får alle 3 dele ( Leret skal du selv købe) til en favorabel pris. Klik ind på linket herunder.

goedningsbannerAllerede nu tænker du nok... Osmo....hvafornoget???osmocote
Jo, Akvarieplanter.dk's osmocotekugler er små smarte kugler med gødning. Ikke bare endnu en mikrogødning, men faktisk makrogødning. Kuglerne indeholder både Nitrat, Fosfat, Kalium & Magnesium, som man ellers ikke har mulighed for at tilføre bundlaget. Kuglerne vil frigøre gødningen langsomt over lang tid, og der vil derfor være gødning i Akvarieplanter.dk's plantetabs i lang tid. Alt efter hvor mange kugler du vælger at tilføre blandingen, vil mængden der frigives øges eller sænkes.
Akvarieplanter.dk's osmocote kugler varer i 6 måneder. Dvs. de frigiver deres næring over 6 måneder, og skal derefter fornyes, hvis man ønsker den fulde effekt af sine plantetabs.

Det er ganske muligt at tilpasse opskriften efter eget behov, og egne ønsker. F.eks. kunne nogle ligge inde med rødler, blåler eller en anden form for ler. Her bruges dekorationsler, fordi det er nemt og billigt at skaffe, fremfor f.eks. rødler.
Hvis man bruger rødler, vil man ikke have nær så stort behov for jern, men det vil stadig være en god ide at tilføre jernchelat. Man kan så eventuelt vælge at bruge en smule mindre.plantetabs_002

Du starter med at blande jernchelat (Fe) og Rexolin mikro sammen med ca. 100ml vand. Ved at blande pulveret med vand, bliver det nemmere at fordele jævnt i leret, og gør også leret nemmere at ælte. Dette gør det også nemmere, når vi senere skal have Akvarieplanter.dk's Osmocote kuglerne blandet i.


Herefter skærer du dekorationsleret i passende stykker, så det er nemt at ælte sammen. Størrelsen er ikke vigtig, her blev det delt i 6 stykker.

plantetabs_003

Du skal nu hælde Akvarieplanter.dk's Osmocote kuglerne op i din mikro/Fe blanding, og herefter begynde at tilføre ler. Det nemmeste er at tilføre 1 stang af det udskårne ler ad gangen, og ælte det lidt sammen, før du tilføjer den næste. Her er det din tålmodighed der sætter grænsen. Her er der tilført 1 stang, og denne er så æltet i stykker ved at klemme den sammen flere gange.

plantetabs_004

Det tager lidt tid at få æltet al leren ind, og få det hele blandet godt, og du ender med dejligt beskidte, røde hænder. Dette kan dog nemt vaskes af.
Når du har æltet tilstrækkeligt til at få det hele blandet godt sammen, så har du en rød masse der ser således ud:

plantetabs_005

Så er der serveret, som man siger.

plantetabs_006plantetabs_007

Blandingen er herefter blevet hældt op i nogle firkantede plastikbakker foret med bagepapir, og det 1 kilo ler er blevet til 3 plastikbakker, med hver et ca. 10mm tykt lag lerblanding. Grunden til dette er, at højden på blandingen er den 'højde' vi ønsker at vores plantetabs skal have. Senere laver vi nogle snit i blandingen for at dele massen op i passende doserings størrelse.

Hver bakke er 12x18cm, og bladingen ca. 1cm høj.

Ler-laget taget nu op af bakken, ved at tage fat i bagepapiret, og det ligges på et bord, eller anden plan flade. Nu skal vores plantetabs skæres ud i passende størrelse. Det nemmeste er at bruge en pizzaskærer, og bare køre igennem leret i en jævn bevægelse.

plantetabs_008

Her er lavet 10 snit, altså 11 "pølser" på den lange led. Efterfølgende er der så snittet på den korte led. Hvor mange snit der er lavet må du selv tælle, hvis du vil følge guiden helt præcist, men det er ikke så vigtigt. Snittene laves alt efter hvor mange plantetabs du vil lave, og hvor store hver plantetab skal være.

plantetabs_009

Dette gøres så ved alle 3 lag. Og vi er nu næsten færdige med vores plantetabs. Herefter skal de have lov at tørre. Det er en god ide at ligge dem et tørt og varmt sted. F.eks. ovenpå fyret, eller en anden varmekilde. Måske akvariets armatur?
Det allerbedste er, hvis de også kan ligge et sted hvor der er god ventilation, da dette tørrer leret endnu hurtigere, fordi fordampningen er meget større, når der er bevægelse i luften omkring.

plantetabs_010

Det kan tage et par dage for leret at tørre ordentligt. Man skal lige kontrollere at leret er gennemtørt, da det eller kan være svært at skille plantetabsene fra hinanden, og de vil svine meget hvis man tilfører våde tabs i akvariet.

Herefter skal plantetabsene brækkes ud i stykker. Dette gøres ved at brække større stykker fra hinanden, og dele dem efter de snit vi lavede tidligere. En kniv kan være behjælpelig ved de dele der er 'smeltet' for meget sammen.

Når du har delt alle 3 ler lag, så har du plantetabs til den store guldmedalje.
Herunder er 1 af lagene delt. Som det ses, kommer der rigtig mange tabs ud af 1 kg ler. Der er lagt et fed hvidløg for at vise størrelsesforskellen.

plantetabs_011

Som det ses, er de små Akvarieplanter.dk's osmocote kugler fint fordelt i leret, og vores plantetabs er nu klar til brug i akvariet.
Mængderne der tilføres leret i starten, kan man selvfølgelig selv bestemme. Flere Akvarieplanter.dk's osmocote kugler kan bruges, hvis man ønsker endnu mere potente plantetabs.

Forhåbentligt har du fået noget inspiration til at lave dine egne plantetabs. Udformningen bestemmer du selv, og ovenstående metode er ment som inspiration til din egen opskrift, eller for at få dig igang med at lave en billige bundlagspille. De kommercielle udgaver er ikke nær så potente som disse, og mange mange mange gange dyrere.

Husk at plantetabs skal trykkes godt ned i bundlaget (2-5cm), og må ikke have kontakt med selve vandfasen. Sker dette, vil gødningen frigives alt for hurtigt, og næringsværdierne kan stige kraftigt og danne grobund for alger og andre problemer.

Vi vil meget gerne høre om dine eventuelle erfaringer med ovenstående opskrift, og du er velkommen til at komme med ideer til eventuelle ændringer, der gør blandingen bedre, eller nemmere at arbejde med.