Indledning:

De fleste der har stået med et problem og har søgt hjælp, er oftest blevet overraskede over det store arbejde der lå i at gennemskue hvad der er nødvendigt, og hvad der er overflødigt for at løse problemet.

De fleste lærer en masse og får en ok-fedt-bare-jeg-vidste-det-før-jeg-brugte-min-SU-oplevelse. Det er en god måde, men også den mest irriterende.

Og det kan være en stopklods for mange mennesker, der blot ville gøre hvad de følte ville glæde dem. Jeg vil med denne guide prøve at hjælpe med at du undgår at spilde tid og kræfter, og spare dig for nogle dårlige oplevelser.

Jeg har oplevet det på den dyre måde, og har spildt tid, penge og kræfter. Til gengæld er jeg typen der kan rumme rigtig mange informationer og nederlag og elsker at vide så meget som muligt. Mere end hvad de fleste orker at vide – de vil bare have deres planter til at se pæne ud.

Så jeg har derfor lavet guiden: Planteakvarier for Dummies.

Begyndelse:

Til at begynde med har du, der gerne vil have et flot planteakvarium, måske kun en ide om at det skal være et flot planteakvarium. Du ved at der er planter i og fisk, og at det måske skal ligne noget som dette her:

3251

Du har måske et akvarium, måske ikke. Formålet er at uanset hvor du begynder, så kan du være med her. Du skal vide at det tager flere måneder at få et flot planteakvarium, og der ligger en del arbejde i det.

Værd at vide:

Der er et par få teoretisk ting der er godt at vide, så man forstår princippet i at holde akvatiske planter. Det er vigtigt og er faktisk den faktor der bestemmer om det kan briste eller bære.

Planter:

Er jo en selvfølge i et planteakvarium, men valget mellem de mange tusinde forskellige planter, er ikke helt uvæsentlige. Planter har behov for at leve og vokse, se flotte ud og give et sundt akvarium. Disse behov skal opfyldes før det kan lykkes at få et flot planteakvarium. Jeg har skrevet en detaljeret artikel som beskriver de behov som planter har, og lidt om det udstyr man kan bruge:

Den Praktiske Guide til Lys og Gødning

Men her er den korte opsummering, formuleret med henblik på at skabe et plantekakvarium:

Næring:

Næring er hvad planterne bruger til at opbygge nyt plantemasse, altså nye blade og sådan. Man kan ikke leve uden at vokse – sådan har planter det også. De skal have næring for at overleve. Næring opdeles i to grupper. Den gruppe planterne skal have meget af, kaldet makronæring. Og den gruppe planterne skal have mindre af, kaldet mikronæring. Planterne skal have både makronæring og mikronæring for at vokse og leve.

Makronæring er Kalium, Phosphat og Nitrat.

Mikronæring er forskellige metaller og salte.

CO2:

CO2 er også næring, da det er kulstofkilden til planternes opbygning af plantemasse. Det er en gasart der opløses i vandet til kulsyre. Derved kan det komme i kontakt med planterne og de kan optage kulstoffet. Det skaber oftest forvirring fordi visse uvidende personer opfatter CO2 som noget farligt, hvilket det som alt andet kan være hvis man ikke benytter det korrekt.

Bundlag:

Bundlaget er opbevaringssted for næringsstoffer, som planterne optager gennem rødderne, og er derfor ekstremt vigtigt. Det yder også den service at holde planterne fastgjort, hvilket jo er ret flinkt af bundlaget. Et bundlag består som regel af et næringsholdigt bundsubstrat (Eks. lerjord og spaghnum) hvorpå der er et lag grus. Der findes kommercielle produkter som har specialiseret sig i at få et bundlag til at være rigtig godt, og hvis man har pengene er det en rigtig god investering.

Det er din hobby, og kun du vælger hvordan og hvorledes du skal gøre. Jeg mener at et dyrt bundlag kan være rigtig godt, da det kan have mange fordele frem for noget billigt.

Lys:

Planterne skal bruge energi på at opbygge plantemasse og det kommer fra lyset. Planterne kan til forskel fra f. eks. mennesker bruge lysets energi. Det kaldes fotosyntese. Og planterne er ret kræsne, for de gider ikke bruge alt lyset, kun nogle specielle farver. Et godt område af lyset som planterne kan bruge ligger mellem ca. 6500-10000 kelvin. Man kan derfor med fordel kombinere flere rør så gennemsnittet ligger derimellem, Lyset skal være tilsluttet en timer, og køre 10-12 timer dagligt.

Nogle planter kræver lidt lys, andre kræver meget. Et flot planteakvarium kræver ret meget.

Der er et minimum af lys som planter skal have for at kunne overleve og gro, og det er faktisk ret meget.

Fordi der er så mange størrelser af akvarier og forskellige typer lamper – så kræver det en halv bog at uddybe det. I artiklen Den praktiske guide til lys og gødning er det beskrevet bedre. Kort sagt; vær ikke nærig med lyset. Det er vigtigt. For satan det vigtigt!

Vand:

Vandet er transport og lager for næring. Det skal være i cirkulation for at bringe næring ud til alle planter, men ikke indeholde for mange næringsstoffer så det bliver giftigt for fisk, eller så der kommer alger.

Det gøres ved at skifte ca. 50 % af vandet hver uge, og ved at dossere gødning flere gange om ugen. Dette gør at planterne ugen igennem får den næring de har brug for, og det overskydende bliver fjernet ved vandskiftet. Herved ophobes næring ikke og vandkvaliteten bliver god.

Filter:

Formålet med filteret er at omdanne fiskeafføring til næring og cirkulere vandet rundt i akvariet, samt fjerne større partikler som gør vandet beskidt.

I et flot planteakvarium er det ikke pænt med en stor grim pumpe midt i det hele, så derfor kan en spandpumpe med fordel bruges. Filteret er kedeligt, men har en nødvendig funktionel virkning. Ligesom kommunen.

Alger:

De kommer – så forsvinder de, så kommer der flere, måske mange og man bliver desperat. Selv de bedste kæmper med alger og der er ikke nogen ensidig kur mod dem. Planterne er din makker i algebekæmpelsen, og hvis de har det godt så har algerne det skidt. Algerne skal fjernes manuelt når de ses, og inficerede blade skal fjernes med det samme. CO2, lys, gødning og vandskift er dine våben som planterne skal bruge, så de kan vokse. Hvis der er alger på rødder og sten, kan de tages op og dyppes i en 10% klorin opløsning, og skylles grundigt inden de kommer tilbage – de fleste planter tåler samme behandling – dog ikke mos. Alle elsker at hade alger.

Det vigtigste:

Forholdet mellem Lys, CO2, næring og mængden af fisk og planter er en hårfin balance der ikke kan stilles mange generelle regler om. Planter og fisk er forskellige og derfor kan man ikke opstille faste regler for valg af planter og antal. Et godt sted at få disse oplysninger er at spørge frem i forummet http://www.akvarieplanter.dk/forum/

Det allervigtigste der er at lære, er at fisk og planter skal have stabile værdier af lys, CO2 og næring. Alle drastiske ændringer gør skade på fisk og planter. Her kan nævnes de værste fejl der oftes begås:

1. Pludselig tilførsel af CO2 i et akvarium der ikke før har haft CO2, kan være årsag til iltmangel hos fiskene, da plantene ikke kan tilvende sig til mængden på kort tid.

2. Ændringer i gødningstilførslen, kan forsage opblomstring af alger – små mængder ofte er meget bedre end færre store mængder.

3. Pludselig ændring af lysforhold, eks. nye rør og lign. kan forsage opblomstring af alger.

4. Opslamning af bundlaget, eks ved flytning af planter eller andet, dette frigiver mange næringsstoffer og er ret ofte årsag til alger

Dette skyldes at planter og fisk kræver tid til at omstille sig til forholdene, også selvom de er meget mere favorable end før. Måden forholdene bliver ændret på har større betydning end hvad de ændres til.

Ok det var så lidt kedelig teori. Nu er det ud og købe ind. Husk den store tegnebog, gør det selv hænderne og de (næsten) gratis ting man kan skaffe ved at spørge de rigtige steder.

Teknikken:

Det vigtigste for at lave og holde et flot planteakvarium er teknik og tålmodighed.

Da dette er en guide og ikke en phd. i planteakvarier, så vil jeg kun opremse en indkøbsliste, og give et bud på hvad jeg vil vælge, og hvorfor. Så kan man jo altid spørge mig eller en anden kyndig om hvad der passer til hvad inde i forummet.

Du skal bruge:

 1. Akvarium - i ønsket størrelse, jeg anbefaler over 100L. Du bestemmer formen, men sørg for at det altid er mindst lige så dybt som det er højt. Glasakvarier uden rammer er også pænest. Altid nyt, ridser er super nitte når man gerne vil lave noget rigtig flot.
 2. En lampe der opfylder kravene til lys beskrevet i afsnittet om lys. Pas på med varme.
 3. En form for bord/stativ eller kabinet. Skal være stabilt og holde til vægten af akvarium, vand og grus.
 4. Filter der skal passe til den størrelse af akvarium du har. Helst en spandpumpe.
 5. CO2-anlæg. Efter hvad der passer til ens behov. Spørg i forummet og læs "Den praktiske guide til lys og næring"
 6. Varmelegeme, der passer til størrelsen, husk at undersøge hvad planterne kan lide af temperatur.
 7. Bundlag, jeg anbefalerTropica Aquacare PLANTESUBSTRAT med grus (2-4mm store sten) i et 4-10 cm lag øverst.
 8. Gødning, Spørg i forummet og læs "Den praktiske guide til lys og næring" ellers kan jeg anbefale Tropica Aquacare PLANTENÆRING+ flydende
 9. Dekorationer. Sten og rødder.
 10. Værktøj, lang pincet i rustfrit stål, en saks i rustfrit stål, en haveslange der kan nå ud til et afløb højdemæssigt beliggende under akvariets bund. En dims så slangen kan tilsluttes vandhanen. Stanley-knivblade. Bomuldsklude og håndklæder.
 11. Digitalkamera, der kan tage makrofoto.

At komme i gang:

Når du har alt udstyret og kan du komme i gang med at lege. Alt skal forberedes inden du begynder at lave noget.

Opsætning:

Du skal først finde et sted til dit akvarium. Bedste sted er der hvor fjernsynet stod.

Du kan sætte det overalt, så længe at du overholder disse få ting:

 1. Gulvet skal kunne bære det, uden at det giver efter når man går.
 2. Der må ikke komme direkte sollys ind i akvariet.
 3. Du skal kunne nå bunden af akvariet med dine hænder, og komme til overalt inde i akvariet.
 4. Du skal kunne sidde/stå behageligt og nyde det uden at anstrenge dine øjne eller krop.

Så skal du slutte alle dimser og tekniske apparater til, så de virker, og sørge for at alle ledninger og slanger ikke er synlige og ikke er i vejen.

Indretning:

Hemmeligheden bag flotte planteakvarier er indretningen, kaldet aquascape. Teknikkerne til indretning har rødder tilbage til det gamle Japan, renæssancen og oldtidens Grækenland. Så det er ikke noget der er kommer natten over.

Kort fortalt går det ud på at der er nogle regler der på (måske) magisk vis gør alt superflot.

Men jeg gider ikke remse en masse regler op, bare fordi jeg kan. Jeg vil blot lave en slags opskrift hvor jeg bruger nogle af de regler.

Design:

Din indretning bør være præget af at du har overvejet et design, og fulgt det. Der findes kort fortalt fire typer designs, der er karakteriseret ved at definere grænsen mellem planter og vand, set forfra.

Konveks:

Lav i siderne og højt på midten.

1


Det kan f. eks være som dette:

3691


Konkav

Højt i siderne lavt i midten.

2

Det kan f. eks være som dette:

5761

Trekant

3

Skrånende fra øverst i den ene side til nederst i den anden. Kan sagtens være mindre skrående.

Det kan f. eks være som dette:

2791

 

Dutch-style

4

Lineært opbygget, hvor grænsen er forgrundsplanter, mellemgrundsplanter og baggrundsplanter. Der lægges især vægt på farvevalg og beskæring.

Eksempel:

5391

 

Dekorationer:

Jeg mener at rødder og sten er nødvendige i de fleste designs. De eneste rødder, tilgængelige herhjemme, som jeg kunne drømme om at bruge, er Red Moor-rødder, da de ikke bare er dumme klumper af grimt drivtømmer! Rødder skal ligne grene og ikke aflange brune sten. De er flotte med javabregner, anubias og mos sat fast med snor.

Sten er godt til at afgrænse områder og markere overgange mellem zoner. De er flotte med mos og små anubias på, sat fast med snor.

Dekorationer kaldes også for hardscape, da det er grov-strukturen i designet. Det er det vigtigste i akvariets visuelle del, da deres placering har kæmpe betydning for designet.

Brug kun samme type rødder og samme type sten. Brug aldrig mindre end tre sten, og benyt flere størrelser.

Tips:

Bundlaget skal altid skråne ned af fra baggrunden sådan, det giver perspektiv og dybde:

Akvariet set fra højre side:

5

Undgå at bruge mørkerøde planter i midten på konkave designs.

Brug altid stængelplanter/ranglede planter i baggrunden på konvekse designs.

Placer aldrig fokuspunktet i midten. Det er her grækerne fandt ud af at det er pænest hvis det er opdelt i forholdet 1:1,618. (Matematiske magi og sådan, og kaldes det gyldne snit)

6

Hvad du skal gøre er at tegne hvad du vil lave have UDEN at tænke på hvilke planter du vil have. Herefter kigger du på billeder og får ideer herfra:

http://showcase.aquatic-gardeners.org/2006.cgi

Nu kan du finde de planter der passer dine planer derinde og læse om dem. Start med nemme og billige planter, og ikke for mange forskellige, højst nogle få forskellige. Du kan nemt få flere og sværere planter.

Så skal du finde steder til at plante dine nytteplanter, der skal starte akvariet op så det ikke bliver helt fyldt med alger.

Der hvor du har frie pladser (Meget gerne på helt bare steder) skal du gøre plads til mange stængelplanter/hurtigt voksende planter. De vil hjælpe med at der ikke kommer alger.

Herefter skal du forhøre dig hos kyndige mennesker, mig eller andre fra http://www.akvarieplanter.dk/forum/ og lytte til vores forslag og vejledninger.

Arbejdet:

Inden du begynder skal du ligge alle ting parat, have tid og ro, og ingen omkring dig. Du skal være koncentreret og forberedt, og have lavet en liste med ting du skal gøre. Hav dit kamera klar, og tag billeder hele tiden. Husk at føre det med på listen.

Her et eksempel på hvordan det kan gøres:

Skyl akvariet og tør det af med et rent viskestykke. Start med at komme Tropica Aquacare PLANTESUBSTRAT i bunden af akvariet. Følg vejledningen på pakken.

Læg 4-5cm grus oven på bundsubstratet. Lav derefter et lag der får bundlaget til at skåne ned som tidligere vist. Lav til sidst den udformning af den af de tre typer design du ønsker, med yderligere grus.

Placer rødder og sten så de danner fundamentet i dit design, eksempelvis som linket fra det konvekse design og Dutch-style, altså hvor sten bruges til opdeling.

Fyld akvariet med 80% med vand ned i en skål, så du ikke roder op i indretningen, og tøm det af igen med det samme. Dette gøres så bundlaget sætter sig. Her er det vigtigt med billeder. Sørg for at de er skarpe og rigtigt belyst, så når vi ser hvad du har lavet, og kan kommentere det ordentligt uden at skulle gætte hvad vi kigger på – kritik er vigtigt hvis man vil have et flot akvarium, da det er redskabet til at rette de fejl man ikke selv kan se. Man kan jo altid undlade at følge kritikken hvis man er uenig.

Planterne.

De skal forberedes før de kan plantes. Klip dårlige blade af, beskær rødder og fjern gamle blade, da de vil rådne. Fjern alt grodan (Det som planterne kommer i fra butikken, der ligner rockwool), og skyl planterne. Placer stængelplanter, høje hurtigtvoksende planter i baggrunden, mellemstore planter i mellemgrunden og små planter i forgrunden. Hvordan de forskellige planter opfører sig og vokser, er vigtigt, da du skal tænke over hvordan akvariet ser ud når planterne gror op til deres fulde størrelse. Fyld akvariet med tempereret vand ned i en skål der står i akvariet. Tænd for pumpen og varmen. Nu er akvariet beplantet og fyldt med vand. Når vandet bliver klart kan du med fordel, støvsuge forsigtigt, og rette lidt til inden der tændes for lyset og CO2 introduceres, sammen med gødningen. Husk at starte langsomt, da planterne skal tilvendes, men de SKAL have alle ting fra starten.

Den daglige rutine:

For at vedligeholde planter, fisk og bekæmpe alger, samt arbejde frem mod det endelige resultat er der nogle rutiner der skal overholdes:

Ingen impulshandlinger. Akvariet er slet ikke etableret, og vil gennemgå flere faser som kræver meget arbejde og giver blandede oplevelse.

Det første der skal begynde at ske den følgende dag, er at et par timer efter lyset tændes, begynder planterne at afgive små bobler (ikke det samme som bobler på glasset) – det er ilt og er et tegn på at der foregår fotosyntese. Hvis det sker som følge af et vandskift, er det ikke det samme.

Dette skal du gøre det første måned:

Der skal ikke laves meget andet end at lade planterne få ro til at komme sig, og vokse sig stærke. Undgå at flytte rundt på planter og lignende eller omdekorere. Akvariet behøver absolut ro.

Her er en ugeplan man kan følge:

Mandag

Rensning af ruder indvendigt og udvendigt, samt fjerne løse blade, og genplante løsrevne planter..

Tirsdag

Fjerne evt. alger

Onsdag

Fjerne dårlige blade, eller knækkede plantedele.

Torsdag

Fjerne evt. alger

Fredag

fjerne løse blade, og genplante løsrevne planter

Lørdag

Fjerne evt. alger

Søndag

vandskift check CO2 produktion/indhold

Anden måned:

Herefter skal planterne trimmes. Stængelplanterne skal klippes over på midten, og kan evt. plantes ved at stikke dem ned i bundlaget mellem de andre, eller andre bare steder. Regelen er at stængelplanterne beskæres når de når til vandkanten. Spørg om hvordan planterne skal trimmes i forummet eller læs denne lille oversættelse. http://www.akvarieplanter.dk/beskaering-af-planter-i-et-planteakvarium-af-takashi-amano.html

Mandag

Rensning af ruder indvendigt og udvendigt, trimme planter og plante evt. afklip.

Tirsdag

fjerne løse blade, og plante løsrevne planter

Onsdag

Fjerne evt. alger

Torsdag

Fjerne dårlige blade, eller knækkede plantedele

Fredag

Fjerne evt. alger

Lørdag

Fjerne løse blade, og genplante løsrevne planter.

Søndag

vandskift check CO2 produktion/indhold

Fremover:

Hvis algerne er begyndt at holde sig væk, og planterne strutter af sundhed, er det tid til at fortsætte med arbejdet med det oprindelige design. Nogle af stængelplanterne fjernes og erstattes af de måske sværere planter, der passer til det valgte aquascape. Man skal hele tiden huske på at balancen i akvariet skal holdes stabil, så derfor må der f.eks ikke fjernes mange planter på en gang.

Proceduren fra første måned gentages, indtil de nye planter er kommet sig, og gror fuldstændigt vildt. Herefter gentages proceduren fra anden måned, og beskæringen skulle få ønsket effekt på de nye planter.

Du kan nu langsomt arbejde dig frem mod dit endelige mål, og ved at gøre tingene langsomt kan akvariets balance holdes stabil og derved undgås ubehagelige oplevelser.

Resultatet:

Måske er det gået helt galt. Planter er ikke maskiner der kan kontrolleres og det er alger heller ikke. Jeg håber bare at dette var en lille hjælp til at få dig i gang med planteakvarier, og forhåbentligt kunne du få planter der groede og så flotte ud. Måske er du på vej til at få dit ønskede planteakvarieum der får folk til at tabe næse og mund, eller måske sidder du med hænderne i akvariet og fjerner alger mens du forbander mine råd lang væk. Jeg håber bare du kan bruge dette til at komme i gang og give dig overvægt af positive oplevelser med planteakvarier. Brug forummet til at fortælle om dine oplevelser og spørge om hjælp til de praktiske eller designmæssige ting. Vi ses.