- nemt og bekvemt – uden en lyd.

image001Artiklen her omhandler klækning af artemia til foderbrug og en beskrivelse af produktet HOBBY Artemia klækkeskål.
Nyklækket artemia som yngelfoder er igennem mange år blot blev mere og mere populær blandt opdrættere. Dette skyldes blandt andet, næringsindholdet i de små krebs, den mundrette størrelse til småt yngel, den forholdsvis nemme klækning mv.
Nyklækket Artemia eller ”Brine Shrimp” som amerikanerne kalder dem, er også et super supplement til voksne fisk i størrelsesordenen  tetra, danio, killi osv. De fleste fisk vil elske dem, men der skal nok alligevel en vis mængde artemia til, før det kan betale sig at give dem til de større fisk.

Der findes mange typer af klækkeapperater på markedet og der er mange guides til at lave sin egen artemia-klækker, eksempelvis af en omvendt cola-flaske eller af et tomt creme fraise bæger, et glas saltvand under et lysstofrør mv.  Det er blot at spørge google, så er der mange fine guides hertil.
Der findes også små ”smarte” apparater som man kan placere indvendigt i akvariet og mange melder også om gode resultater med denne metode. Dog er vi plantefolk ofte lidt kede af at fylde vores baljer med diverse unødvendigt teknik, så det er ikke en metode der umiddelbart anbefales , hvis det man ønsker er at fodre fiskene i planteakvariet. Og opdrætter man lidt kræver den indvendige klækning jo så et klække-apparat pr.  yngel-akvarie.

image002Står man med et stort behov for småt levende foder, er den omvendte colaflaske eller eksempelvis Aqua Medic Aquabreed  virkelig en effektiv metode til at få en masse små artemia klækket.
Der tilsættes en luftpumpe således at saltvandet og æggene er i konstant bevægelse i beholderen. Nogle mener at artemiaen skal have tilført ilt for at klække/leve. Jeg tror nu lige så meget at lufttilførslen sikrer, at der er en kraftig bevægelse i vandet som simulerer bølger og strømme på artens normale klækkested. Dette skulle maximere klæknings-procenten og derfor give det maximale udbytte af de kostbare æg. Samtidig er temperaturen en vigtig faktor. Der er gode erfaringer med en rum-temperatur mellem 24 og 28 grader.
Den store ulempe ved ovenstående metode er efter min mening støjen fra luftpumpen og fra boblerne i beholderen. I mine ører (og især i kærestens) larmer det afsindigt meget, så den metode er ikke aktuel her på matriklen. Derfor fik jeg lyst til at afprøve produktet ”HOBBY Artemia klækkeskål”.

image003image004

Varen er set i Danmark til omkring 150 kr og kan findes på enkelte internet-butikker herhjemme. Ellers må man finde skålen i udenlandske webshops eller auktionshuse, hvor man muligvis også kan finde den til en rigtig god pris.

Første indskydelse:

Klækkeskålen fra HOBBY er ikke et pragteksemplar i kvalitet, design og finish.
Man får 5 dele i en kassen:

1 skål, 1 låg, en hvid rist, en lille hvid si og en lille artemia ske.

image005

Alle dele er udført i en ret tarvelig hård plastickvalitet, og som en ekstra feature, er der i stedet for en brugsvejledning, vedlagt en liste over andre HOBBY produkter.
Når det så er sagt, er her hvad der skal bruges for en rigtig brugervenlig, ret effektiv og virkelig simpel klækkemaskine.

Hvad bruges der...?

1 –Artemia æg.

image006Æg kan blive for gamle hvilket vil nedsætte klækkeprocenten. Spørg evt. dine akvarie-venner , hvor de handler og pas på med at købe alt for mange. Desværre findes mange af de gode æg kun i en stor bøtte med 4-500 gram og de koster som regel i nærheden af 1 kr pr. gram alt efter producent og forhandler. Derfor kan det anbefales at starte i det små og købe en lille portion og så give lidt mere for den. Billedet her er 30 gram æg fundet på en netbutik  i Taiwan til 47 kr leveret på min adresse.  30 gram er nok til mange klækninger – alt efter hvor meget man doserer pr klækning selvfølgelig.
Så kan man jo altid købe en af de store bøtter hvis behovet og lysten er der.




2 – Salt

image007Nogen sværger til specielle artemia salte – jeg kan ikke se nogen forskel. Man kan sikkert også bruge alm. spisesalt, men nogen mener at der ikke må være jod i. Jeg har stort set altid brugt fint opvaskemaskine-salt. Det er billigt, det opløses nemt og det dur.

3 – Flaske


image008Find en tom og ren ½L flaske – eller anden beholder man kan piske/ryste.






image009
Hæld ca. 2 the-ske maskinsalt i flasken – det skulle gerne give en salinitet på omkring 1,02. Jeg har sådan en fin ske fundet i Rema1000 til omkring 8 kr for et helt sæt. Alternativt brug bare en alm. the-ske.

5 –  Vand

Fyld vand i flasken så den en næsten helt fuld og ryst til salten er opløst. Brug evt. lunken vand som passer med rumtemperaturen eller lav vandet i forvejen med koldt vand som så kan nå at tilpasse sig rum temperatur inden du skal i gang.

6 – Montering

image010Sæt den lille si og den hvide rist i skålen og hæld saltvandet i.







8 – Tilpas vandmængde

image011
Fyld evt. op med lidt ekstra vand i fra hanen så vandniveauet kommer op til mærket i skålen. (ja – saliniteten falder lidt ved det, men det er ikke af den store betydning idet du vil ligge på omkring de 1,02 ved ovennævnte blandingsforhold og lidt under det, er perfekt til artemia klækning)

8 – Placering

Stil skålen der hvor den skal stå mens den klækker. (flyt ikke på den når først der er æg i). Gerne et rum med god varme og gerne med mulighed for at kunne tænde et godt lys.

9 – Æg

image012Hæld 1-3 af de medfølgende skefulde artemia-æg i den yderste ring i skålen.




10 – Luk

image013Sæt låg på og sørg for at den står til Closed. (forstår ikke helt hvornår man skal bruge open)


11 – Vent

image014Om ca. 20-24 timer vil de første artemia, vil vise sig lige over sien i midten. – fra nu og ca. 20-40 timer frem vil der blot klække flere og flere artemia og du kan enten fodre lidt efter lidt eller i få store portioner. Dog kan de små krebs ikke leve flere dage uden føde så en god ide at bruge dem jævnligt. Jeg kan ca. hver 2-3 time tage en fin lille portion op.







14 –Når du synes tiden er inde

image015Løft sien op – skyl under vandhanen og server til fiskene.






image016Tricket med klækkeskålen er at de nyklækkede artemia vil søge ind mod midten hvor der er lys, mens alle skallerne og de endnu uklækkede æg vil forblive i de yderste ringe. Derfor vil du (stort set) kun få nye små artemia krebs med op i sien og ind i akvariet.
Har man brug for at kunne servere nyklækkede artemia i en konstant strøm, kan man evt. have 2 skåle kørende som startes med halvanden dag forskudt hele tiden. Så skulle det være muligt at kunne fodre yngel eller fisk jævnligt.

Vurdering af produktet:

Fordele:

•    Nemt at starte op – nemt at fodre fra.
•    Lydløs
•    Meget ren ”høst” uden ret mange æg og skaller
•    Bruger ingen strøm og er derfor billig i drift og kan stilles præcis hvor man har lyst.
•    Acceptabel klækningsrate
•    Selv børn kan være med her.

Ulemper:

•    Ikke nær så effektiv som en boblende beholder
•    Kan ikke klække samme mængder som de store boblende beholdere.
•    Artemia kan ikke overleve i dagevis.
•    Vinder ingen designpris og der er mulighed for forbedringer på plast-kvaliteten.

Her ser vi lige sien godt fyldt med klækkede artemia.

image020

Alt i alt – dette produkt har overrasket mig utroligt positivt.
Det er så nemt, både at sætte i gang og fodre fra.
Så hvis du som jeg blot vil have lidt hygge artemia til lidt yngel i ny og næ, og derudover se dine fisk gå bananas i krebse-rus kan jeg kun give anbefale denne UFO-lignende Arkemia-klækker.
Bon Appetit….

Lidt closeups af processen:

image017image018








image018