Print
PDF

Gør Det Selv Rødder

Rod-29

Rod-30

Kender du det med, at du finder en lækker rod nede hos din lokale fiske-forhandler, men i det du vender den om, så opdager du, at det er en såkaldt "blæksprutte" - altså en rod med nogle fede forgreninger, men også en kæmpe klump under!!! Hvad gør man så, når man ikke gider save klumpen af og forsøge at samle de resterende rødder med strips, så det bare ser nogenlunde ud??? Jeg vil nu vise et alternativ, der ikke koster en formue...

Rod-31Alternativet...

Alternativet er at lave din egen rod af metaltråd, filtervat og sytråd. Det gode ved dette alternativ er, udover prisen - at det kun er ens egne evner og fantasi, der sætter grænserne!

Men der er også minusser... Denne version kræver, at man beklæder rødderne fuldstændigt med mos, da man ellers vil kunne se det hvide filtervat! Men der er en version 2.0 i trykken også - her vil man muligvis vil kunne lade dele af roden være blottet...

Man kan sikkert gøre det på en anden måde end jeg har gjort og benytte andre materialer og værktøjer, men dette er mit bud - så lad jer endelig inspirere og eksperimentere selv derude! Smid gerne en kommentar, hvis der er forslag til forbedringer, små fifs eller spørgsmål!

Materialer:

Rod-1

Rod-3• Aluminiumstråd 1,6 mm: googlede og fandt 400m til kr. 255 (med fragt og moms) hos: P-lindberg
• Filtervat: 500 g. til kr. 39 hos Cichlidecentret.
• Sy-tråd i bomuld - jeg valgte grønt, da det var det jeg lige havde ved hånden.

Værktøj:
• Bidetang
• Alm. fladtang
• Skruetrækker
• Saks
• Tommestok
• Sytråd - jeg brugte bomuld, men vil anbefale noget, der ikke gør i opløsning som bomuld gør.
• Fluebinder - koster ca. 50 kr. i en butik med fluegrej - ikke nødvendig, men super nem at binde mos og i dette tilfælde filtervat fast med!!!

Rod-5

Rod-4

OBS. Det sviner, så brug handsker, hvis du ikke vil have snavset fingre og hvidt tøj frarådes!!!

Rod-12

Man starter med at måle et stykke alu.tråd op - her skal man måle dobbelt længde af, hvad man ønsker roden skal være; og der skal tages højde for, at selve snoningen og grenenes snørklede snoninger og buk tager også lidt af længden. Så hvis man ønsker en rod, der er 40 cm i længde, så skal man regne med at tage et stykke på ca. 100 cm = 50 cm. fuld længde, men når man har formet roden som man ønsker, er den ca. 40 cm lang!

Rod-7

Rod-6

Når selv tråden er klippet af med bidetangen er det snoet, så tag og ret det ud til et nogenlunde lige stykke tråd. Dernæst bukkes det på midten og skruetrækkeren sættes ind i bukket for enden. Dernæst er det bare at begynde at sno hele stykket med jævne snoninger. Husk at lade en 5-8 cm være fri til at senere at kunne sætte dem sammen med!!!

Det gentages med flere stykker alt efter, hvor mange forgreninger man vil have... Jeg valgte, at lave denne med 3 store forgreninger og 4 mindre forgreninger. Da jeg havde lavet de 3 store grene, begyndte jeg at sætte dem sammen. Man snor bare de frie ender på "hovedgrenen" hvor man synes de skal være! Da det er var en hurtig test lagde jeg ikke lige de vilde tanker i roden, men med ved at google lidt og samle inspiration, kan man lave nogle rigtig fede og "naturtro" rødder!

Rod-8

Rod-9

Når man har sat hovedgrenene sammen kan man begynde på de små forgreninger!

Rod-11

Rod-10
Når man så har fået lavet "skelettet" til roden skal den beklædes med filtervat, for at give mosset noget at fæstne til. Filtervattet klippede jeg af i ca. 40 cm længde og pillede forsigtigt lag af, da det var lagopdelt! Lagene forsøgte jeg at gøre så tynde som mulige ca. 1 cm tykke når de var hevet af! Så klippede jeg de afrevne lag i 5-6 cm brede stykker og begyndte at vikle om metalskelettet akkurat som når man vikler bånd på et cykelstyr eller en ketsjer. Jeg startede indefra og bevægede mig ud mod enden af grenen og laget omkring metalskelettet skal kun være ca. 1 cm tykt!

Tag en gren af gangen ellers bliver det for uoverskueligt. Da jeg nåede ud for enden, klemte jeg fast om det stykke, og startede med at snøre vattet fast der og viklede med ca. 8 mm. mellemrum for at få det pæneste resultat. Da jeg nåede ind til der, hvor grenen hæftede, vendte jeg om og viklede videre og fik dermed snoet ud mod enden igen, hvor det er nemmest at binde en knude.

Rod-13

Rod-14Rod-15

Rod-16

Rod-17

Når man er færdig med at binde hele roden ind i vat vil den se således ud:

Rod-19

Rod-22

Efterfølgende kan man fjerne det "overskudsfnuller" der sidder mellem trådene ved at smelte det med en lighter. Herunder ses den lidt "nussede" på billede 1 og roden efter en tur med lighteren på billede 2 og 3.

Rod-24

Rod-26Rod-27

Alt i alt tog det ca. 20 min at lave denne rod inkl. billeder efter hvert trin, så det er hurtigt og nemt at kaste sig ud i... Der kommer nok nogle billeder, hvor der er kommet mos på, men har ikke noget lige pt. da jeg lige har bundet de alt sammen på rigtige rødder for en uge siden. Men den bliver opdateret med billeder med mos og i akvariet!

Det skal selvfølgelig lige siges, at der også er mulighed for at pifte sine eksisterende rødder op med en ny forgrening eller 2! De er også lige til at sætte på en red moor, hvor der lige mangler en gren for, at det hele spiller eller andre rødder som mangroverod, moorkien m.m.

Rod-31

God fornøjelse, Daniel Park Nielsen - http://danielparknielsen.blogspot.dk/