For at vokse skal du vel også have mad? eller hvordan? Ja, det er vigtigt! Planterne kan ikke leve af luftfrikadeller og skysovs... eller vandsovs...
Hvis du køber en prøve pakke gødning her fra siden, får du 2 poser. En pose med mikrogødning, og en pose med makrogødning. Disse skal begge opblandes i 500ml vand, og så er du sådan set klar til at hjælpe dine planter.

Mikrogødning er det planterne har brug for aller mindst af, men det er ganske vigtigt.

Planterne har ingen chance for at få fat i disse stoffer andet end ved din hjælp.
Mikronæring er hovedsageligt metaller som Zink, Jern, Kobber, Bor og lignende, og disse stoffer er kun at finde i akvariet, hvis du tilfører det, eller ved vandskifte, men næsten altid vil der være mangel i akvariet, hvis du ikke tilfører disse stoffer via gødning.
Makrogødningen består af Nitrat, Fosfat, Kalium & Magnesium. Alle 4 stoffer er meget vigtige, og alle 4 stoffer er stoffer der bruges i større mængder. Deraf navnet makro.
Makrogødning kan tilføres akvariet af flere veje. Fiskeafføring, flage & frostfoder og lignende. Men det er tit ikke nok.
For det første aner du jo ikke hvilke stoffer du tilfører, hvor meget der findes i akvariet, og hvormeget der bliver brugt. F.eks. findes der enormt store mængder fosfat i en enkelt frostfoder kube.
Derfor er det en god ide at tilføre makrogødning, så ved du at du tilfører alle dele, og du ved at de er at finde i akvariet i en ordentlig mængde.
Dine vandskift vil så sørge for at der ikke hober sig stoffer op, der så kan gå ind og skade plantevæksten.

Doseringen er rimelig nem. Mikrogødningen skal du tilsætte 5ml pr. 50L vand pr. uge. Dette er til at starte på. Når der kommer rigtig godt gang i væksten, vil du opleve at der skal mere til, men så er du igang.


Makrogødningen er den samme. Start ud med 5ml pr. 50L vand, og øg mængden som væksten også øges. Det er svært at give en retningslinie for hvornår du skal øge mængderne, men som grov regel kan siges :

Har du stængelplanter, og de nyeste skud eller toppen af stænglen, er lysere end resten af planten, så skal du øge mikrogødningen. Højst sandsynligt skal du så også hæve makrogødningen.
Så som ny kan du lade de 2 typer følges ad, og så kan du selv ændre i doseringen som du bliver mere erfaren.
Gødning er dog så meget mere end blot 2 poser pulver og noget vand.
Gødning betyder liv og død for dine planter. De kan ikke leve uden. Hvor mange gange har du ikke selv hørt den med rugbrødsmotoren?
Planterne skal ha' noget at leve af!