Advarsel: Lav ikke dette projekt hvis du ikke har et loft der kan bære amarturet.

Læs gerne artiklen flere gange før du går i gang, hvis du har spørgsmål, så skriv til Jacob Jørgensen via jiki7171@hotmail.comKender du det der med at man har købt nye planter og man gerne vil plante dem, men når man skal til at plante bliver man nød til at tage ens lys amarture af, og så kan man bare ikke se noget som helst?

Jeg kender det selv alt for godt og kom op med den ide at man måtte da kunne lave noget med de gamle lamper der kunne hæve og sænke. Samtidig havde jeg i tankerne at jeg ville lave et åbent akvarie, så det var en oplagt mulighed, i stedet for at købe de dyre lamper som hænger over akvariet.


Du skal bruge:

 • 2 hæve sænke wire fra de gamle spirallamper (find dem i genbrug det er billigst, men hvis det ikke kan lade sig gøre kan de bestilles hos de fleste lysforhandlere til 100 kr. stk.)
 • 2 meter kæde (jeg købte mit i bauhouse) (alt efter højden på loftet)
 • 3 løkker af en art
 • 2 strips (Gerne flere til flere forsøg)
 • 2 skruekroge
 • 6 bolte med møtrikker
 • En boremaskine
 • Tommelstok eller målebånd
 • En skrue nøgle
 • 2 skjulere (ejet valg, jeg glemte at sætte mine på)
 • Vatter mål (valgfri, men rigtig god ide, da man kan når projektet er færdigt, altid tjekke om det er lige)

Alle delene bør kunne købes i det lokale byggemarked, pånær hæve/sænke wiresystemet.

 

 

 

Her ses et billede af det hele:

001Hæve/sænke wire, skjulere, skruekroge, løkker, bolte samt møtrikker

 

 

1.    Start med at finde midten på dit armatur på langs og derefter på tværs.

 

 002

 

2.    Bor derefter to huller for hver skrue der hvor løkkerne skal sidde, sørg for at du ikke bore ned i lysstofrøret eller ned i den transformer som sidder inde i amarturet.

003Transformer

 

 

3.    Kæden deles i 3. Jeg valgte at lave de to af længderne kortere end den sidste så jeg kunne bøje det lange stykke på midten. Forklaringen kommer senere.


4.    Nu skal løkkerne sættes fast sammen med kæderne, dette kan gøres på flere måder alt efter hvilken kæde man har købt. Jeg valgte at sætte det nederste hul i kæden sammen med løkken i stedet for at køre den igennem lykken.

004


 

005

 


 

 

 

 

 

5.     Kæderne sættes sammen. Her skal vi bruge stripsene.


Dette gøres ved at sætte den bagerste kæde op til et sted på de yderste kæder hvor amarturet hænger lige. Jeg satte min ca. 11-12 huller op.

Der hængte det lidt skævt, men det var meningen da der skulle et rør mere i. Hvis det alligevel kommer til at hænge lidt skævt så kan man sætte noget på den. Jeg satte en tallerken med lys.
 

6.    Nu skal det op og hænge i loftet, det er så det sværeste. Det skal hænge lige over akvariet, der er ikke nogen facit liste til det, men prøv dig bare frem. Når de helt rigtige mål er fundet skal du skrue det 2 skruekroge op i loftet og sætte hæve-sænke wirerne på dem.

 

006

 

 

 

 

007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.    Når dette er gjort så skal wirerne og kæden sættes sammen, dette kan gøre meget enkelt ved at binde snoren fra wireren fast i kæden, bind den godt stram og gerne flere knuder.

 
 

8.    Nu er projektet færdigt og skulle gerne fungere. Nu kan vatter målet placeres på akvariet og hver gang akvariet løftes eller sænkes kan man se om det er lige.

 

 

Her kan armaturet ses i funktion:

 

008

 009

 

Her ovenfor til venstre ses armaturet sænket, til højre ses armaturet i hævet tilstand.


010Her ses akvariet så 7 måneder senere. Lampen hænger der stadig, og alt fungerer perfekt.

011


 

Jeg håber det er en artikel der kan bruges, og hvis der er nogen spørgsmål så er min e-mail i toppen af ariklen.


God arbejdslyst!